Szakmai út Németországban!
2023. szeptember 19., kedd

Az elmúlt héten hiánypótló szakmai úton vettünk részt Németországban! 
Régóta szerettük volna élőben látni az általunk forgalmazott bikákat, a pedigréjükben mögöttük levő tehéncsaládokat, találkozni tenyésztőikkel. 

Ezt most a GGI-SPERMEX (German Genetics International-SPERMEX) és az RSH (Rinderzucht Schlesswig-Holstein eG) szervezésében megtehettük. Ha csak részben is találkoztunk a forgalmazott bikákkal és tenyésztőikkel, az elmúlt három nap óriási hatással volt ránk! Lenyűgőző volt látni, hogy a tenyésztők milyen alázattal, tiszteletel viszonyulnak jószágaikhoz, mennyire magas szinten végzik munkájukat. 

Az RSH mesterséges termékenyítőállomásán ugyanezzel a professzionális hozzáállással találkoztunk, a tenyésztési programtól kezdve, a bikák tartásán át, a spermaminőség vizsgálatáig. 
Mi itt találkoztunk először a spermaminőség meghatározásánál alkalmazott "flow" módszerrel, amit eddig egyedülállóan ők használnak Németországban. A módszer lényege, hogy a spermium mitokondriumának és sejtmagjának állapotát, lézeres úton külön is vizsgálják. Így meg tudják határozni, hogy melyek azok a spermiumok, amelyek a mikroszkópikus képen még mozognak, de rövid idő múlva elhalnak. Ennek a résznek a vizsgálata azért fontos, mert itt található a spermium energiaközpontja, ami meghatározza annak életképességét. Ezzel az eljárással jobban tudják kontrollálni az előállított sperma minőségét. A vizsgálati módszer a humán rákkutatásból lett adaptálva.

Reméljük a képek elég beszédesek lesznek, személyes találkozásainkkor pedig nagyon szívesen beszámolunk az út során szerzett tapasztalatokról, élményekről!

Az útunk szervezését, a barátságos hangulatú vendéglátást ezúton is szeretnénk megköszönni Nikolas Schmalornak (GGI-SPERMEX) és Bastian Bornholdtnak (RSH)!